Który miód jest najlepszy?

W świecie zdrowego stylu życia, miód od wieków cieszy się opinią naturalnego eliksiru, który nie tylko posiada wyjątkowe walory smakowe, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne. Jednak w miarę jak rynek miodów staje się coraz bardziej zróżnicowany, pojawia się pytanie: jaki miód jest naprawdę najlepszy?

Odpowiedź jest prosta. Ten miód jest najlepszy, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu. A więc inny organizm – inny miód.

Miody zawierające dużo glukozy, będą najlepsze dla osób o chorym sercu, lub wątrobie. Do takich należy miód rzepakowy, malinowy. Odwrotnie, miody zawierające dużo fruktozy, mało glukozy, będą odpowiednie dla diabetyków. A takim miodem jest miód akacjowy. Najlepszym miodem dla panów po czterdziestce, jest miód wrzosowy. Miody: rzepakowy i akacjowy zawierają najmniej aminokwasów i biopierwiastków, więc są najbardziej odpowiednie dla osób ze schorzeniami nerek i przewodu pokarmowego. Badania wykazały, że miody z roślin górskich zawierają więcej związków bakteriostatycznych niż miody z roślin nizinnych. Miody górskie są w mniejszym stopniu narażone na skażenia. Miody zawierające dużą ilość inhibin, są najodpowiedniejsze dla osób gorączkujących, w schorzeniach infekcyjnych. Do nich należą miód lipowy, gryczany, koniczynowy.

Dla amatorów miodów ostrych najodpowiedniejsze będą miody gryczane, zaś miody wielokwiatowe polecamy amatorom miodów łagodnych.

Wniosek: spiżarnię domową należy zaopatrzyć w kilka odmian miodu.

  1. Miód zasobny w inhibiny: lipowy, gryczany, koniczynowy – niezbędny w czasie grypy, przeziębień.
  2. Miód zasobny w biopierwiastki: spadziowy, gryczany – nieodzowny dla dzieci, osób anemicznych, rekonwalescentów po operacjach.
  3. Miód wielokwiatowy, rzepakowy: nieodzowny na codzienną kurację. Glukoza zawarta w tych miodach wzmocni serce, wątrobę.

Miód gryczany

Miód o kolorze brązowym, ostrym smaku i bardzo silnym aromacie. Zalecany przy niedoborze żelaza, dobry dla rekonwalescentów, przyspiesza proces zrastania się kości, działa wspomagająco przy chorobach układu krążenia, działa antymiażdżycowo. Podnosi walory smakowe wypieków cukierniczych (pierniki), jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Podobnie jak miód akacjowy zawiera dużą ilość fruktozy. Występują w nim ponadto znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków. Miód gryczany uznawany jest za najbogatszy w enzymy miód polski.

Miód lipowy

Miód jasny o smaku dość ostrym i charakterystycznym aromacie, jest miodem smacznym, w zapachu wyczuwalna jest nuta zapachu lipowego. Polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Działa także uspokajająco. Obniża ciśnienie krwi. W skład miodu lipowego, oprócz cukrów prostych wchodzą związki występujące w kwiatach lipy. Aby otrzymać czysty miód lipowy, potrzeba dużych skupisk drzew lipowych, co nie jest osiągalne w większej części Polski, dlatego jest on tak poszukiwany i ceniony przez wielu smakoszy miodu.

Miód rzepakowy

Miód jasny, barwy – od białej po kremową. Zapach miodu przypomina o jego pochodzeniu, jest w nim wyczuwalny aromat kwiatów rzepaku. W smaku jest bardzo słodki. Polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce, jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą dla mięśni odżywką jest glukoza, którą zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne (oczyszczające).

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy ma barwę od bursztynowej do ciemnobrunatnej. Jego charakterystyczną cechą jest naturalna galaretowata konsystencja, która zanika po krystalizacji. Miód o bardzo silnym aromacie i smaku, rzadki i ceniony. Polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunce. Miód wrzosowy w smaku jest bardzo przyjemny, niezbyt słodki, dość ostry i szlachetnie gorzkawy. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ceniony jest również ze względu na dużą zawartość żelaza.

Miód wielokwiatowy

Zabarwienie miodu wielokwiatowego jest bardzo różne, od jasnokremowego do herbacianego. Zwykle miody wiosenne są jasne,
a letnie ciemniejsze. Miód ten zmienia zabarwienie po skrystalizowaniu. Ze względu na swój łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z letnich kwiatów, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe (antybakteryjne), znajduje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych. Skład miodów wielokwiatowych zmienia się wraz z porą ich pozyskiwania. Miody pochodzące z pełni lata i jesieni są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu.

Miód spadziowy

Miód spadziowy to wspaniały miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Nasze miody zdrojowe pochodzą z pasieki „Staropolanka”, która mieści się przy rozlewni wód mineralnych w Polanicy-Zdroju i są owocem projektu „Miedziowe pszczoły”, realizowanego przez Polską Grupę Uzdrowisk oraz KGHM Polska Miedź S.A., przy wsparciu Terenowego Koła Pszczelarzy w Kłodzku.

 

Share this post

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wpisz frazę i naciśnij "enter"

Koszyk

Brak produktów w koszyku.