Wykorzystanie miodu i produktów pszczelich

Produkty pszczele, takie jak miód, propolis, mleczko pszczele czy pyłek kwiatowy, stanowią nieoceniony skarb dla ludzkości, dostarczając nie tylko słodyczy, ale także niezliczonych korzyści zdrowotnych. W ciągu ostatnich kilku dekad coraz bardziej zyskują one na popularności, a naukowcy odkrywają coraz więcej ich zastosowań w dziedzinie medycyny, kosmetologii, a także jako naturalnych substytutów wielu przemysłowych produktów. W artykule tym przyjrzymy się bliżej wykorzystaniu miodu i produktów pszczelich, ich wszechstronnym właściwościom oraz rosnącemu znaczeniu w dzisiejszym świecie, gdzie naturalne rozwiązania i zrównoważony styl życia stają się coraz bardziej pożądane.

Kuracja miodowa

Wlać do szklanki przegotowaną, lekko ostudzoną wodę. Dodać łyżkę miodu. Następnie całość zamieszać i odstawić na kilka godzin lub na noc. Do smaku można dodać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, albo inne składniki wedle uznania np. odrobinę imbiru lub cynamonu.

Przygotowując wodę miodową warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Miód traci swoje właściwości zdrowotne pod wpływem temperatury przekraczającej 40 °C ponieważ  ulegają rozkładowi zawarte w nim enzymy. Woda nie może być cieplejsza, niż 36-37 °C.

Korzyści jakie daje picie wody miodowej:

  • woda miodowa poprawia pracę układu odpornościowego, zmniejsza skłonność do infekcji i ogólnie wspiera organizm – zwłaszcza z sokiem z cytryny,
  • woda miodowa pita na czczo, pół godziny przed śniadaniem poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza skłonność do zaparć,
  • woda miodowa ma działanie bakteriostatyczne: miód zawiera bowiem nadtlenek wodoru, a po rozcieńczeniu wodą aktywność bakteriobójcza miodu jest wyższa (nawet o ok. 200 razy) niż przed rozcieńczeniem,
  • regularne picie wody miodowej poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm,
  • rozpuszczony w wodzie miód pomaga na bezsenność,
  • szklanka wody z miodem – dzięki zawartości glukozy – szybko regeneruje mózg i dodaje energii,
  • woda z miodem i dodatkiem aronii obniża ciśnienie krwi,
  • woda z miodem z dodatkiem  melisy ma działanie uspokajające i kojące,
  • woda z miodem może również złagodzić kaca – zawarta w modzie fruktoza szybko bowiem neutralizuje działanie alkoholu.

Kuracja pyłkowa

Zaleca się aby kurację pyłkową przeprowadzać dwa razy do roku.  Jesienią i na wiosnę. Kuracja powinna trwać 2 miesiące. 2-3 miesiące przerwy i ponownie na 2-3 miesiące wracamy do zażywania pyłku. Zażywać należy 2-3 płaskie łyżeczki pyłku: 1-1,5 na czczo i 1-1,5 przed snem. Zwiększenie dawki do 4 łyżeczek zaleca się rekonwalescentom i ludziom starszym, oraz osobom wycieńczonym fizycznie i nerwowo. Pyłek przed spożyciem należy moczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Dobrze jest dodać odrobinę miodu, gdyż napój ten bywa dla niektórych niesmaczny. Przed bezpośrednim spożyciem należy go podgrzać do temp. 36-40˚C, gdyż zimne płyny są gorzej wchłaniane.

Kuracja mleczkiem pszczelim

Kurację przeprowadza się w okresie obciążenia intensywną pracą. Należy pamiętać o przyjmowaniu produktów zawierających witaminę C. Kuracja trwa 2-3 tygodnie. Po czym można ją powtórzyć za 3 miesiące, a następnie za 2 lata. Podczas kuracji następuje duży przypływ energii fizycznej i psychicznej. Zażywać należy 100 mg mleczka świeżego (liofilizowanego 30 mg) raz dziennie. Kurację zaleca się: osobom zdrowym, młodym, które czeka duży wysiłek, szczególnie umysłowy, a także osobom starszym, osobom cierpiącym na bezsenność, nerwicę, apatię, osłabionym. Mleczka pszczelego nie powinny zażywać osoby uczulone na ten produkt oraz osoby cierpiące na ostre alergie, choroby zakaźne oraz niewydolność nadnerczy. Przed stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.

Kuracja propolisem

Kuracja propolisem może być kilkudniowa przy infekcjach: przeziębieniach  biegunkach itp. lub długotrwała przy chorobach chronicznych. Przy infekcjach stosuje się roztwór wodny nalewki propolisowej po 15 kropel na 4-5 łyżek wody, 2-3 razy dziennie. Przy schorzeniach dróg oddechowych można stosować 10-15 kropel na łyżeczkę miodu bądź cukru i trzymać w ustach stosując inhalację. Przy chorobach chronicznych (odleżyny) stosuje się maści propolisowe.

Domowy izotonik

Izotonik może okazać się przydatny w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na wodę i elektrolity. Doskonale nawadnia organizm. Zalecany podczas intensywnego treningu, upałów czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Można go przygotować samodzielnie w domu.

Aby otrzymać 1 litr napoju należy wymieszać składniki w podanych poniżej proporcjach:

– woda  wysokomineralizowana  „Staropolanka”  –  980 ml

– miód zdrojowy (wielokwiatowy) – 2,5 łyżki

– sok z jednej cytryny

– sól morska /himalajska – 2 szczypty

 Owsianka z miodem

– szklanka płatków owsianych (górskich),

– 100 ml wrzątku,

– 1 czubata łyżka miodu zdrojowego,

– 3 łyżki jogurtu naturalnego,

– 1 łyżka wiórków kokosowych,

– 1/2 banana,

– 2 łyżki orzechów włoskich,

– 1-2 łyżki rodzynek

Szklankę płatków owsianych wsypać do miseczki, zalać równomiernie po całej powierzchni 100 ml wrzątku, przykryć talerzykiem i odstawić do wchłonięcia. Po 2-3 minutach płatki spęcznieją.

Do spęczniałych płatków wsypać 1 łyżkę wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Na wierzch ułożyć pokrojonego w talarki banana, dodać łyżkę miodu zdrojowego, po  dwie łyżki orzechów włoskich i rodzynek.

Wosk pszczeli

Wosk jest wydzieliną gruczołów woskowych pszczół tzw. woszczarek. Wosk służy pszczołom do budowy plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół, oraz magazynowania w nich pierzgi i miodu. Pszczelarze wykorzystują wosk do produkcji węzy – woskowej matrycy na której pszczoły odbudowują ramkę pszczelą.

Warto zamiast gumy, żuć kawałki plastra z miodem. Żucie wzmaga wydzielanie śliny i podwyższa przemianę materii. Ponadto wosk mechanicznie oczyszcza zęby z nalotu i wzmacnia dziąsła, pomaga przy zapaleniu jamy ustnej, w astmie i gorączce siennej. Jest też polecany dla palaczy chętnych do porzucenia  nałogu.

Wosk znajduje zastosowanie również w gospodarstwie domowym. Jest idealnym środkiem konserwującym do podłóg.

Oto najprostszy sposób przygotowania pasty do podłogi:

– 70 g wosku, 250 ml terpentyny

Do butelki z terpentyną wsypać utarty na tarce wosk, zakorkować. Odstawić na tydzień i często potrząsać butelką. Po tym czasie wosk jest rozpuszczony, pasta jest gotowa. Konsystencja pasty powinna być mazista, jeśli za gęsta dodać terpentyny, jeśli zbyt płynna – wosku.

Świece woskowe

Płonąca świeca woskowa to prawdziwie naturalne źródło światła, świece woskowe od tysięcy lat używane są w świątyniach jako źródło ofiary, światła „bez skazy”.

Płonąca świeca woskowa:

  • likwiduje szkodliwe zapachy naturalne i sztuczne, w tym zapach dymu tytoniowego, odświeża powietrze, nasyca je przyjemnym miodowym aromatem
  • korzystnie ujemnie jonizuje powietrze, co bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie, koncentrację, działa uspokajająco, wycisza
  • likwiduje bądź zmniejsza szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego monitorów, telewizorów, kuchenek i innych urządzeń elektrycznych

Zaleca się codziennie palić świecę woskową w pomieszczeniach w których mieszkamy bądź pracujemy. Po uprzednim dokładnym wywietrzeniu, zapalamy świecę na 10-20 minut. Spalający się wosk wytwarza jony, które oczyszczają powietrze z pyłów, nieprzyjemnych zapachów, toksyn, pyłków, pleśni, kurzu, pozostałości chemikaliów oraz wirusów. Palenie świec woskowych szczególnie jest zalecane osobom cierpiącym na schorzenia układu oddechowego.

Nasze miody zdrojowe pochodzą z pasieki „Staropolanka”, która mieści się przy rozlewni wód mineralnych w Polanicy-Zdroju i są owocem projektu „Miedziowe pszczoły”, realizowanego przez Polską Grupę Uzdrowisk oraz KGHM Polska Miedź S.A., przy wsparciu Terenowego Koła Pszczelarzy w Kłodzku.

Share this post

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wpisz frazę i naciśnij "enter"

Koszyk

Brak produktów w koszyku.